Burn-out

Bij een burn-out voel je je letterlijk opgebrand. Je voelt je emotioneel, geestelijk en lichamelijk volledig uitgeput en het lukt je niet meer om allerlei activiteiten te ondernemen. Zelfs de eenvoudigste dagelijkse dingen worden moeilijk, verder zijn deze mensen vaak erg gespannen, somber, moedeloos, en onrustig.

Vaak ontstaan burn-outklachten in een periode van extreme stress of na zeer ingrijpende gebeurtenissen (life events). Of na meerdere stressvolle gebeurtenissen kort na elkaar zonder fase van herstel tussendoor.

Mensen die lijden aan een burn-out hebben vaak de neiging om in perioden van stress juist door te gaan, en onvoldoende aandacht aan zichzelf te besteden. Het leven zegt als het ware stop tot hier en niet verder, alsof je in een hoek van je eigen bestaan wordt gesmeten. Er zal opnieuw een balans opgemaakt moeten worden, soms is het nodig om je wereld kleiner te maken. De vraag wat voor mens wil ik zijn is hier heel belangrijk. Opnieuw zoeken naar een balans tussen lichaam, verstand, gevoel en intuïtie.