Verlies

We hebben allemaal met verliezen te maken in ons leven. Niet alleen de meest definitieve in de vorm van de dood, maar ook bijvoorbeeld het verlies van: gezondheid, werk, je baan, vriendschappen, het gezin door een echtscheiding, een verhuizing, als een ouder of partner gaat dementeren, en vul maar in….

Er zijn vele soorten van verlies en aan ieder verlies is een rouwproces gekoppeld. Je kan leren je gevoelens te beheren. Zo deze in te zetten als gereedschap en niet als wapens om er wild mee om je heen te slaan, zodat je anderen of jezelf kunt beschadigen.

Wat is rouwen?
Rouwen is de bewustwording dat een verandering onomkeerbaar hoort bij je leven en bij je levensgeschiedenis. Helaas ontkomt niemand aan verdriet.

Ieder mens leert verliezen kennen in zijn leven, vaak al op jonge leeftijd. Soms is een gebeurtenis zo ingrijpend dat je dat nooit meer te boven komt. Je zult dan moeten aanvaarden dat iets altijd pijn blijft doen. Verdriet verwerken kan alleen door het te ondergaan. Dan kom je tot aanvaarding en kun je in harmonie verder gaan. Aandacht hebben voor de gevoelens, gedachten en handelingen. Er staat geen tijd voor rouwen, voor iedereen is dat anders. Rouwen is tijdloos, het is heel goed mogelijk dat een rouwproces zich pas na jaren aandient.